Pages

mardi 19 février 2013

Etli Topalak

Biz topalak diyoruz ama bazilari sulu köfte diyorlar.
Herkez degisik bir isim veriyor.

Annem genellikle etsiz yapardi, yani topalagi yapardi ama et parçalari olmadan. ilk defa tattim ve çok begendim. " Evelleri biz böyle yapardik, anne annen bize yapardi böyle çok güzel olurdu "

Ben de bu tarifi annemden ögrendim onun da annesinden ögrendigi gibi. Umarim sizde begenip yaparsinz :)



Malzemeleri: yaklaşık 12 kişilik

Köftenin hamuru:

1 kg kıyma
1,5 su bardağı köftelik bulgur
1 rendelenmiş soğan
3 diş rendelenmiş sarımsak
5 yumurta
5 yemek kaşığı yağsız kavrulmuş un
2 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
Tuz

Hazırlanışı:

Bütün malzemeleri iyice yoğurun.
Hamur toparlandıysa bile 30 dakika veya daha fazla yoğurmanız lazım, çünkü hamur iyice özleşmesi lazım; yoksa topalaklar pişince dağılırlar.
Nohut büyüklüğünde iyice yuvarlayın.
Bir tepsiye dizeyip derin dondurucuya yerleştirin donması için.
Eğer fazla yaptıysanız iyice donmasını bekleyip, kutulara veya derin dondurucu poşetlerine koyabilirsiniz.

Pişirme şekli:

Malzemeleri:

1 su bardağı şişirilmiş nohut çakı veya nohut.
2 kg haşlamalık et (olmazsa da olabilir)

Nohutları ve etleri düdüklü tencerede etlerin üzerini hafif geçecek kadar su koyup haşlayın.
Etleri iri iri kesin kuşbaşından biraz büyük, kemiğinden ayırın.

Haşladığımız etin suyuna topalakları atın.

Ayrı bir tavada:

2 çorba kaşığı sıvı yağı, 2 çorba kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı nane, pul biber, tuzu kavurun.
Kavurduktan sonra kaynayan topalağın içine dökün.
Özleşesiye kadar kaynasın.
Piştiğinde et parçalarını ekleyin, bir taşım daha kaynatın ondan sonra altını kapatıp servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun =)

Not: Etsiz yapmak istiyorsanız patates ekleyebilirsiniz, yemeklik kesilmiş soğanı kavurup ekleyin başka bir çeşit olur :) .

Bu topalakları başka tariflere de kullanabilirsiniz, çorbalara, başka yemeklere...

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire