bu pastanin tarifini okuldan ögrenmistim :) Pastacilik okulunu okudugumda yaptigim ilk pasta. Ben biraz degistirip içine seftali veya armut koydum, kenarlarina da badem yapistirdim.
Lisede ilk senemde ilk pastam buydu: :)
Seftalili çukulatali yas pasta:
Içindekiler : Kolay kek-
ganash-konserve seftali-kavrulmus badem
Kolay Kek
Yumurta 4 veya 6
Seker 125g veya 180g
un 120g veya 180g
4 yumurta ile kek daha kuçuk olur 6
daha buyuk kek yapmak isterseniz.
Hazirlanisi :
Yumurtalari bir cam kabin içine alip
ben-mari yapin. Kabin genisliginde bir tencereye biraz su koyup
isitin, üzerine koydugunuz kabin içinden yumurtayi ve sekeri
surekli çirpin isinasiya kadar.
Kuçuk parmaginizla dokanin biraz
yakmasi lazim.
Ondan sonra tencereden alip, mixer ile
iyice kabarasiya kadar çirpin.
Yavasça elenmis unu ekleyin, yavasça
karistirin.
Yaglanmis ve unlanmis bir kaliba veya
silikon bir kaliba dökün.
180-200derecede ustu kizarasiya kadar
pisirin , kaliptan kaliba degisir zamani.
DIKKAT !
Sakin böyle keklere pismesini kontrol
etmek için ortasina bicak veya kurdan ile bakmayin !!
Yoksa kekiniz Solabilir !
Pistigini kontrol etmek için
parmaginizla kekin ortasina hafifçe basin, kek sungar gibi oluyorsa
yani hemen geri çikiyorsa pismis demektir. Fakat bastiginiz yer
çukur kaliyorsa az daha pismesi lazim demek.
Pistikten sonra kalibindan hemen
çikarip, bir bezin üzerine koyup ters çevirin, ust kismi alta
gelecek sekilde. (Pasta eger duz degilse, duzlesmesi için.) Sogumaya
birakin.
Ganash :
125g sivi krema
125g siyah çukulata
Kremayi kaynatin, ocaktan alin, içine
kirdiginiz çukulatalari ekleyin iyice karistirin çukulata iyice
eriyesiye kadar.
Eridiginde bu karisimi buzdolaba koyun
soguyup donmasi için.çok birakirsaniz tas gibi donabilir :)
Eger basiniza gelirse, veya kaldiysa
yeniden kullanmak isterseniz, bir tencereye koyup veya mikro dalgaya
koyup hafif isitin , ve ocaktan alin karistirin ve biraz erimis olur
istediginiz kivama gelesiye kadar. Çok isitirsaniz sivi olur az
isitirsaniz yumusak olur.
Konserve seftalileri (veya baska bir
meyve) suyundan suzun biraz kurutun, ve birkaçini minik minik kesin.
Ve bir iki tanesini süs için
dilimleyebilirsiniz.
Kekin yapilisi :
Keki ortadan kesin. Ilk katin ustune
konserve seftalinin surubu ile islatin, biraz ganastan surun ve
minik kesilmis seftalileri koyun.
Obur kati da surup ile islatin ve onun
uzerine de biraz ganas'tan surun ve kapatin seftalilerin uzerine.
Kalan surubu da tekrar kekin uzerine
surun, kenarlarina daha çok koyun (daha kuru oluyor kenarlari)
Ganas biraz koyulasmaya basladimi, bir
spatula ile kekin hertarafini kaplayin.
Üzerini çiziklarla suslemek
isterseniz, bir buyuk kirtikli ekmek bicagini alip kekin uzerini
siyirir gibi yapip hem inerek hemde sag sol giderek susleyin.
Bicak bazi yerlere ulasmiyorsa bu
islemi tekrarlayin yetismeyen yerlerine.
Bir pasta torbasina biraz ganas koyup
kekin etrafini gullerle susleyin. Ortasina koydugum gibi
dilimlediginiz seftalileri koyabilirsiniz.
Kekin kenarlarina da önceden tavada
kavurdugumuz file veya biraz buyuk çekilmis bademleri
yapistirabilirsiniz.
Afiyet Olsun =)
Baska sunumlu olarak bunlari deneyebilirsiniz. Bunlar benim siparislerimdi. Bazen siparis üzere satiyorumda :)
Armutlu çukulatali pasta. Içinde muhallibi var.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire