Pages

mercredi 30 janvier 2013

Seftalili çukulatali yas Pasta


bu pastanin tarifini okuldan ögrenmistim :) Pastacilik okulunu okudugumda yaptigim ilk pasta. Ben biraz degistirip içine seftali veya armut  koydum, kenarlarina da badem yapistirdim.

Lisede ilk senemde ilk pastam buydu:  :)










Seftalili çukulatali yas pasta:







Içindekiler : Kolay kek- ganash-konserve seftali-kavrulmus badem

Kolay Kek

Yumurta 4 veya 6
Seker 125g veya 180g
un 120g veya 180g

4 yumurta ile kek daha kuçuk olur 6 daha buyuk kek yapmak isterseniz.

Hazirlanisi :

Yumurtalari bir cam kabin içine alip ben-mari yapin. Kabin genisliginde bir tencereye biraz su koyup isitin, üzerine koydugunuz kabin içinden yumurtayi ve sekeri surekli çirpin isinasiya kadar.
Kuçuk parmaginizla dokanin biraz yakmasi lazim.
Ondan sonra tencereden alip, mixer ile iyice kabarasiya kadar çirpin.
Yavasça elenmis unu ekleyin, yavasça karistirin.
Yaglanmis ve unlanmis bir kaliba veya silikon bir kaliba dökün.
180-200derecede ustu kizarasiya kadar pisirin , kaliptan kaliba degisir zamani.

DIKKAT !
Sakin böyle keklere pismesini kontrol etmek için ortasina bicak veya kurdan ile bakmayin !!
Yoksa kekiniz Solabilir !
Pistigini kontrol etmek için parmaginizla kekin ortasina hafifçe basin, kek sungar gibi oluyorsa yani hemen geri çikiyorsa pismis demektir. Fakat bastiginiz yer çukur kaliyorsa az daha pismesi lazim demek.
Pistikten sonra kalibindan hemen çikarip, bir bezin üzerine koyup ters çevirin, ust kismi alta gelecek sekilde. (Pasta eger duz degilse, duzlesmesi için.) Sogumaya birakin.

Ganash :

125g sivi krema
125g siyah çukulata


Kremayi kaynatin, ocaktan alin, içine kirdiginiz çukulatalari ekleyin iyice karistirin çukulata iyice eriyesiye kadar.
Eridiginde bu karisimi buzdolaba koyun soguyup donmasi için.çok birakirsaniz tas gibi donabilir :)
Eger basiniza gelirse, veya kaldiysa yeniden kullanmak isterseniz, bir tencereye koyup veya mikro dalgaya koyup hafif isitin , ve ocaktan alin karistirin ve biraz erimis olur istediginiz kivama gelesiye kadar. Çok isitirsaniz sivi olur az isitirsaniz yumusak olur.

Konserve seftalileri (veya baska bir meyve) suyundan suzun biraz kurutun, ve birkaçini minik minik kesin.
Ve bir iki tanesini süs için dilimleyebilirsiniz.

Kekin yapilisi :

Keki ortadan kesin. Ilk katin ustune konserve seftalinin surubu ile islatin, biraz ganastan surun ve minik kesilmis seftalileri koyun.
Obur kati da surup ile islatin ve onun uzerine de biraz ganas'tan surun ve kapatin seftalilerin uzerine.
Kalan surubu da tekrar kekin uzerine surun, kenarlarina daha çok koyun (daha kuru oluyor kenarlari)
Ganas biraz koyulasmaya basladimi, bir spatula ile kekin hertarafini kaplayin.
Üzerini çiziklarla suslemek isterseniz, bir buyuk kirtikli ekmek bicagini alip kekin uzerini siyirir gibi yapip hem inerek hemde sag sol giderek susleyin.
Bicak bazi yerlere ulasmiyorsa bu islemi tekrarlayin yetismeyen yerlerine.
Bir pasta torbasina biraz ganas koyup kekin etrafini gullerle susleyin. Ortasina koydugum gibi dilimlediginiz seftalileri koyabilirsiniz.
Kekin kenarlarina da önceden tavada kavurdugumuz file veya biraz buyuk çekilmis bademleri yapistirabilirsiniz.

Afiyet Olsun =)







Baska sunumlu olarak bunlari deneyebilirsiniz. Bunlar benim siparislerimdi. Bazen siparis üzere satiyorumda :)

Armutlu çukulatali pasta. Içinde muhallibi var.








Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire